Together in countinuously improving medical strandards applied in cancer treatement.
Category Conference
Proiectarea terapiei digitale – Cum îi ajută pe medicii curanți suportul decizional de oncologie de precizie?

Se pare că nu vom avea un panaceu pentru cancer, însă în prezent există peste 1200 de agenți activi cu care putem lupta împotriva sa. În numeroase cazuri îl putem identifica pe acela care este eficient, în fiecare caz în parte, împotriva anumitor tumori care pot fi asociate unor defecte genetice concrete. Întrebarea este care este acela, dintre cele 1400? În căutarea agenților activi optimi, inteligența artificială s-a dovedit a fi cea mai de succes, așa cum este și aplicația oncologică dezvoltată de experții de la Oncompass Medicine în acest scop.

Este „soluția viitorului” – așa a caracterizat anul trecut revista americană Forbes aplicația medicală (Realtime Oncology Treatment Calculator) care face posibilă alegerea tratamentului optim personalizat pentru fiecare pacient în parte. Această invenție nu a ajuns întâmplător în vizorul revistei Forbes. În 2019, la conferința de la Bangkok a Societății Americane de Oncologie Clinică, a câștigat un premiu la concursul organizat în domeniul aplicațiilor în medicină ale inteligenței artificiale. Mai târziu, la sfârșitul anului 2019, a obținut premiul întâi la concursul de inovație și startup Get in the Ring! V4, organizat pentru țările membre ale Grupului de la Visegrád. Scopul concursului a fost dezvoltarea unor metode care pot accelera dezvoltarea medicamentelor anticanceroase.

Directorul științific al Oncompass Medicine, domnul dr. Peták István, ne explică importanța inteligenței artificiale și a diagnosticului molecular în tratarea cancerului: „Dezvoltăm metode medicale care ne ajută să alegem cea mai bună terapie țintită personalizată pentru pacienții cu tumori. La toți pacienții trebuie să putem identifica defectul genetic care se află la originea tumorii. De asemenea, trebuie să aflam dacă există vreun tratament țintit si care este cel mai eficient în tratarea defectului genetic identificat. În oncologie, această abordare se numește „oncologie de precizie.”

Diagnosticul molecular ne arată cauza

Cercetarea în domeniul oncologic a cunoscut o dezvoltare explozivă după ce, în 2003, s-a identificat succesiunea bazelor în genomul uman. În prezent știm deja că dintre cele 25.000 de gene umane sunt aproximativ 600 care, dacă se defectează, pot cauza boli tumorale. Și cele 600 de oncogene pot iniția nu mai puțin de 6 milioane de mutații în organism. Având în vedere faptul că o tumoare poate fi cauzată nu doar de un singur, ci în medie de 4-5 defecte genetice, pentru a putea administra un tratament cauzal, aceste mutații trebuie identificate prin așa-numitul diagnostic molecular. Rezultatul acestuia ne ajută să alegem medicamentele disponibile în acest moment care țintesc defectul genetic identificat. Aceasta este baza oncologiei de precizie.

În ultimele decenii au fost dezvoltate peste 120 de noi medicamente antitumorale țintite. Numărul medicamentelor țintite aflate încă în faza de dezvoltare este și mai mare, acestea fiind disponibile în studiile clinice. Așadar, în prezent avem aproximativ 1400 de agenți activi cu care putem lupta împotriva bolilor tumorale. Pentru a-l putea identifica pe cel mai eficient în fiecare caz în parte, ar trebui să parcurgem experiența acumulată și literatura de specialitate pentru medicamentele și agenții activi pe care îi avem la dispoziție. Oncologilor implicați în tratarea pacienților le este imposibil să facă acest lucru, în schimb inteligența artificială dispune de această capacitate. Experții de la Oncompass Medicine au dezvoltat în acest scop o aplicație medicală care oferă asistență în luarea deciziilor terapeutice oncologice.

Inteligența artificială alege, medicul evaluează

Mai întâi trebuie identificate modificările genetice asociate tumorii examinate. Apoi, cu ajutorul sistemului de suport decizional, trebuie identificate tratamentele antitumorale care pot fi administrate pentru tratarea acesteia. Dacă există mai multe opțiuni pentru tratamentul țintit, putem stabili o ierarhie, pe baza anumitor criterii, cum ar fi efectele secundare, pentru a găsi tratamentul optim. În al treilea pas aplicația ne indică dacă tratamentul în cauză este disponibil ca medicamente aprobate. Dacă nu, ne indică și unde este disponibil în cadrul unui studiu clinic derulat în țară sau în străinătate.

Când vorbim despre tratamente antitumorale țintite, în prezent putem apela nu doar la medicamente eficiente împotriva mutațiilor patologice, ci și la așa-numitele imunoterapii. Aceste tratamente au capacitatea de a activa în mod țintit reacția inexistentă la diviziunea patologică, din cauza unui defect, a sistemului imunitar al pacientului. Cu ajutorul analizelor moleculare diagnostice putem identifica motivul lipsei de reacție a sistemului imunitar și putem face o predicție cu privire la eficiența imunoterapiilor țintite.

„Există o uriașă cerere la nivel internațional pentru metode care aplică și inteligența artificială în susținerea deciziilor terapeutice ale medicilor – a subliniat domnul dr. Peták István. Desigur, nu suntem singurii care dezvoltăm astfel de soluții medicale, însă suntem relativ puțini care ne concentrăm în mod expres pe suportul decizional oncologic, pe proiectarea terapiei digitale, iar Oncompass Medicine se află de douăzeci de ani pe calea tratamentelor tintite a cancerului.”

https://www.oncompass.ro/consiliere-oncologie-de-precizie/